Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 49 záznamů.  1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam: Hledání trvalo 0.01 vteřin. 
Geometrické struktury a objekty z hlediska aplikací v mechanice
Ambrozková, Anna ; Kureš, Miroslav (oponent) ; Tomáš, Jiří (vedoucí práce)
Diplomová práce se vztahuje na mechaniku kontinua a její provázání s vybranými směry moderní diferenciální geometrie, které se zabývají geometrickými strukturami a objekty. Jedná se především o tensory, bandly, variety a jety. První část je věnovaná samotné mechanice kontinua a jejímu popisu ve více oblastech, další se zabývají matematickými pojmy a jejich případnou aplikací v mechanice.
Senzorické vlastnosti sladiny
Piechová, Hana
Pěnivost je jednou z hlavních senzorických vlastností piva. Vznik pěny pozitivně ovlivňují polypeptidy, naopak negativní vliv mají lipidy. Sladina obsahuje oba typy látek, sama o sobě ale nepění z důvodu nedostatku oxidu uhličitého. Cílem práce bylo zjistit, zda existuje vliv odrůdy a ročníku na pěnivosti sladiny. Sledováno bylo 14 odrůd sladovnického ječmene jarního ze sklizňových ročníků 2020–2022 a devíti lokalit. Pěnivost sladiny byla měřena na přístroji 1-CUBE typu FA ve Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském, a.s. Zjištěné hodnoty pěnivosti sladiny byly průkazně ovlivněny ze 30 % ročníkem a ze 33 % odrůdou. Statisticky průkazně nejnižší pěnivost odrůd byla zjištěna ve sklizňovém ročníku 2020. Průměrná stabilita pěnivosti sladiny byla 170 s a u jednotlivých odrůd se pohybovala v rozmezí 111–220 s. Statisticky významně nejnižší stabilitu pěny sladiny poskytly odrůdy Overture a KWS Amadora, nejvyšší hodnoty pěnivosti sladiny byly zjištěny u odrůd LG Ester a Spitfire. Největší variabilitu pěnivosti vykazovala odrůda KWS Amadora (70 %), nejnižší LG Stamgast (18,5 %). Hodnoty pěnivosti sladiny mohou potenciálně predikovat pěnivost piva.
Hodnocení kvalitativních parametrů zrna pšenice ozimé u odrůd z víceletých pokusů
Kužílková, Ilona
Tato diplomová práce se zabývá problematikou hodnocení kvality zrna pšenice ozimé. V literární části je popsána anatomická stavba zrna a jeho chemické složení. Následně jsou charakterizovány požadavky na kvalitu pekařské pšenice a blíže popsány jednotlivé jakostní parametry a faktory, které je ovlivňují. Dále se zabývá požadavky registrace odrůd. Praktická část byla provedena na dvou stanovištích v maloparcelních pokusech na Polní pokusné stanici Mendelovy univerzity v Žabčicích ve třech vegetačních obdobích 2019/2020, 2020/2021 a 2021/2022. Celkem bylo hodnoceno 15 vybraných odrůd pšenice ozimé různé jakostní kvality. V pokusu byl sledován výnos jednotlivých odrůd a poté byly zjišťovány parametry pekařské kvality. Byla hodnocena objemová hmotnost, obsah dusíkatých látek, sedimentační hodnota zrna, pádové číslo a obsah mokrého lepku. Na všechny jakostní parametry měl výrazný vliv průběh ročníku a také genotyp odrůdy. Na obsah dusíkatých látek a obsah mokrého lepku mělo vliv i stanoviště. Současně bylo možné pozorovat i významné interakce mezi jednotlivými faktory. Nejvyšší hodnoty kvalitativních parametrů byly zjištěny u odrůd Butterfly, Bohemia a Genius, naopak nejnižší u odrůd LG Orlice, RGT Sacramento a Steffi. Nejvyšších výnosů dosáhly odrůdy LG Orlice, Steffi a RGT Sacramento, zatímco odrůdy Bohemia a Butterfly výnosů nejnižších. Pro pekařské účely lze doporučit odrůdu Balitus, LG Ditu nebo Piruetu.
Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy
Zimek, Ondřej
Cílem diplomové práce na téma „Vliv vybraných agrotechnických faktorů na výnos a jeho kvalitu u cukrové řepy“ bylo zaměřit se na vybrané agrotechnické faktory (odrůdy a zpracování půdy), faktory, které mají a v budoucnosti budou mít významný vliv na pěstování cukrové řepy v České republice. Data z provozních ploch poskytla společnost Moravskoslezské cukrovary, s.r.o. – Hrušovany nad Jevišovkou. Data z maloparcelních pokusů poskytnul Ústav agrosystémů a bioklimatologie AF MENDELU z vlastní Polní pokusné stanice. Hodnoceny byly roky 2021 a 2022. Pozorování bylo zaměřeno na trend vývoje výnosu kořene a cukernatosti v tzv. "předkampaňovém" vzorkování. Hlavním cílem bylo vyhodnotit vliv faktorů na konečný výnos daných lokalit na konci cukrovarnické kampaně. Zde byl hodnocen vliv odrůdy a zpracování půdy na cukernatost (%), výnos bulev (t/ha) a výnos polarizačního cukru (t/ha). U vlivu odrůd, bylo zjištěno, že klasický typ dosahuje stále mírně lepších výsledků než Conviso Smart odrůdy. Vliv zpracování půdy ukazuje na hodnocených lokalitách, že při využití orby dosáhla cukrovka lepších výsledků ve všech parametrech, nežli při minimalizačmí technologii.
Mykotoxikologická kvalita ovsa
PEJSAROVÁ, Hana
Cílem práce bylo porovnat 10 odrůd ovsa, pěstovaných v letech 2009 až 2012 na pokusném pozemku Jihočeské Univerzity v Českých Budějovicích, z hlediska mykotoxikologické kvality a jednotlivých faktorů, které na ni působí (ročník, předplodina). Byla sledována přítomnost houbových patogenů, obzvláště Fusarium sp. a hladina vybraných mykotoxinů (HT-2 a T-2 toxinu, deoxynivalenolu, nivalenolu a D3G) u 4 odrůd nahého a 6 odrůd pluchatého ovsa. Porovnávána byla citlivost jednotlivých odrůd k napadení, hladina jednotlivých mykotoxinů v zrnu, růstové charakteristiky ovsa hodnocené v průběhu vegetace a parametry technologické kvality.
Hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor
MIČKA, Michal
Cílem diplomové práce bylo hodnocení vlivu aplikace pomocného přípravku na produkční parametry brambor. K tomuto účelu byl v roce 2022 založen jednoletý maloparcelkový pokus v pokusné stanici Lukavec. Do pokusu byly vybrány odrůdy Ornella, Red Anna, Val Blue a Westamyl. V pokusu byl aplikován pomocný přípravek Energen Fulhum Plus. Energen Fulhum Plus je upravený a modifikovaný vodný roztok solí látek získaný originálním rozkladem technického lignosulfátu. Podporuje tvorbu jemného kořenového vlášení a v důsledku toho zvyšuje využití vláhy a výživy. Dále podporuje růst, výnos a látkové složení. Ze sklizených pokusných parcelek se stanovil výnos a poté byly odebrány vzorky pro rozbory a chemické analýzy. Z pokusu byl hodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny, obsah dusíkatých látek, výnos dusíkatých látek a obsah polyfenolů. Ve sledovaném roce 2022, který byl v měsících březen - září teplotně i srážkově nadprůměrný, je z výsledků patrné že všechny odrůdy v pokusu po aplikaci pomocného přípravku Energen Fulhum Plus oproti kontrole zvýšily výnos hlíz (t/ha), průměrnou hmotnost hlíz (g), obsah škrobu (%), výnos škrobu (t/ha), obsah dusíkatých látek (%) a výnos dusíkatých látek (t/ha). U obsahu sušiny (%) se po aplikaci pomocného přípravku zvýšil obsah sušiny u všech odrůd kromě odrůdy Val Blue, kdy se obsah sušiny nepatrně snížil. Aplikace pomocného přípravku měla u celkového obsahu polyfenolů (mg EGA/g sušiny) rozdílné výsledky, kdy se zvýšil u odrůd Westamyl a Val Blue a naopak snížil u odrůd Ornella a Red Anna.
Význam odrůdy v utváření produkčních parametrů konzumních brambor (Solanum tuberosum L.)
ŠPLÍCHAL, Jonáš
V teoretické části bakalářské práce byla pozornost věnována popisu bramboru hlíz-natého, morfologické charakteristiky bramboru, ale i rozdělení odrůd dle délky ve-getační doby a dle varného typu. V následujících kapitolách byly definovány pěsti-telské zásady a podmínky produkce brambor, obsahové látky v hlízách brambor a možnosti jejich ovlivnění pěstitelskou technologií i šlechtěním. Neméně významný je i kapitola věnující se odrůdové variabilitě produkčních a obsahových parametrů hlíz bramboru, neboť praktická část bakalářské práce se věnovala tomuto tématu. Na stanovišti Lukavec (620 m. n. m.) byl za tímto účelem založen maloparcelový pokus s konzumními odrůdami Adéla, Antonia, Rosara, kde byly sledovány výno-sové parametry (celkový výnos, podíl hlíz nad 35 mm) a vybrané obsahové charak-teristiky (obsah škrobu a sušiny). Největší obsah škrobu a sušiny měla odrůda Rosa-ra.
Hodnotenie vplyvu odrody na kvalitu zemiakových lupienkov
Lovás, Patrik
Diplomová práce se zabývá problematikou vlivu odrůdy brambor na výslednou senzorickou kvalitu bramborových lupínků. V rámci laboratorního experimentu byly zkoumány tři odrůdy brambor, které jsou součástí portfolia společnosti INTERSNACK Choustník, a.s., kde byla hodnocena sušina, škrob v sušině, redukující cukry a texturní vlastnosti. Následně byla provedena senzorická analýza lupínků vyrobených z daných odrůd. Firemní tajemství nám nedovolilo uvést pravé jména odrůd, a tak je budou charakterizovat písmena slovenské abecedy: A, B a C. Nejlepší senzorickou kvalitu vykazovaly lupínky vyrobené z odrůdy B, která je charakteristická vhodnými chemickými parametry pro jejich výrobu. Ty dosahovaly i další dvě odrůdy, ale senzorické hodnocení lupínků z nich vyrobených dosahovalo o něco slabších výsledků, což mohlo být při odrůdě C zapříčiněno vyšším obsahem redukujících cukrů a při odrůdě A samotnou agrotechnikou.
Odrůdové sortimenty rodu Lavandula ve světle historických dat
Vančurová, Lucie
Bakalářské práce na téma Odrůdové sortimenty rodu Lavandula ve světle historických dat se zabývá podrobněji rodem Lavandula z hlediska botanického, geografického, pěstitelského a šlechtitelského. Dále jsou zde také zahrnuta témata o historii, taxonomii a využití levandule u nás i ve světě. Hlavním cílem práce bylo vypracovat studii představující sortiment odrůd rodu Lavandula jako přínos pro rekonstrukci historických zahrad a parků. Popsané kultivary představit po stránce botanické, geografické, pěstitelské a šlechtitelské a v neposlední řadě porovnat uplatnění odrůd historických s těmi současnými. Při vypracování této práce jsem vycházela ze studia dobových pramenů, na základě jejichž prostudování jsem zjistila, které odrůdy se pěstovaly především v 19. stol. a v 1. pol. 20. stol. Uplatnění této práce vidím především v zahradní architektuře, kde může sloužit jako podklad pro obnovu historických parků a zahrad.
Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v ČR
PANSKÁ, Terezie
Šlechtění a pěstování sladovnického ječmene má v České republice svou nezastupitelnou úlohu. Sladovnický ječmen je šlechtěn a pěstován převážně pro vyprodukování kvalitního zrna, které je stěžejní komoditou pro výrobu tuzemského piva. Na kvalitu a výnos sladovnického zrna jsou kladeny čím dál větší nároky, vlivem stoupající úrovně "Českého piva". Cílem této bakalářské práce je zhodnotit kvalitu sladovnického ječmene v České republice v letech 2010-202. Dále shromáždit a zhodnotit poznatky o šlechtění a pěstování sladovnického ječmene v České republice. Práce je vytvořena formou literární rešerše a podpořená výsledky ÚKZÚZ a Českého statistického úřadu za uvedené období. První část literární rešerše je zaměřená na šlechtění ječmene a vývoj nových odrůd, tedy na zabezpečení genetického vlivu na výslednou kvalitu a výnos předního zrna sladovnického ječmene. Navazující pěstování zahrnuje popis vývoje technologií, které se rovněž podílejí na kvalitě a výnosu finální produkce. Závěrečná část bakalářské práce je věnována shrnutí výsledků šlechtění a pěstování za uvedené období, které prokázaly nenahraditelné uplatnění a produktivní vývoj této obiloviny.

Národní úložiště šedé literatury : Nalezeno 49 záznamů.   1 - 10dalšíkonec  přejít na záznam:
Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.